Üzemeltetési tanácsokHa tudjuk, hogy a klímaberendezést nem fogjuk hosszabb ideig használni, akkor célszerű a berendezést, kikapcsolás előtt ventilátor üzemben 20-30 percet folyamatosan járatni, ezzel elérjük, hogy a berendezés kiszárad, megelőzve az esetleges gombásodását a belső alkatrészeknek. A kültéri egységet ne rakjuk körbe különféle tárgyakkal, a ventillátor védőrácsát ne takarjuk el, mivel így meggátoljuk a levegő kiáramlását a kültéri egységből. Sokszor előfordul, hogy a klíma beltéri egysége olyan helyre van fel szerelve, ahol esetleg az ablakon keresztül direkt napfény éri, ilyen esetekben, de általában használat közben, érdemes elsötétíteni a helyiséget megvédve a szobát a direkt napfénytől. Légkondicionált helyiségekben nem célszerű az ablakok, ajtók nyitva tartása.

Furcsa zajok

Ha furcsa hangok hallatszanak a klíma működése közben akkor az nem minden esetben hibajelenség, ha indítjuk majd rögtön leállítjuk a berendezést, akkor általában a kondenzvíz hangját hallhatjuk ahogy a csőben megindul az áramlása. Szintén hasonló hangok hallatszhatnak indítás után néhány percig, ez a hűtő- folyadék hangja, ami a rézcsőben áramlik, ez szintén nem hibajelenség. Furcsa hangokat hallhatunk még a fűtős gépeknél a fűtési időszakban, ez nem más mint az automatikus leolvasztási funkció működésének a hangja, és éppúgy mint az előzők, normális velejárója a berendezés működésének.

Szagok

Előfordulhat, hogy mindenféle szagok áramlanak ki a beltéri egységből, ilyenkor hajlamosak vagyunk azonnal szerelőt hívni. Azonban ezek a szagok az esetek többségében a helyiségben keletkező, és a légkondicionálón keresztül vissza fújt szagok, például a dohány szaga, vagy egyéb szagok, amik a helyiségben keletkeznek.

Pára

Előfordulhat az is, hogy a klíma beltéri egységéből köd szerű párafelhőcske áramlik ki, ekkor sem kell megijedni, ugyanis ez csak párafelhő, és nem füst. Ezt a párafelhőt a szoba hirtelen lehűlése okozhatja. Ugyanez a jelenség előfordulhat fűtős gépek kültéri egységénél fűtés szezonban, ilyenkor a kültéri egységben a ventillátor leállhat, és gőzfelhő keletkezhet. Ez az automatikus leolvasztó funkció eredménye.

Fűtés üzem

Hőszivattyús készülékek beltéri egységénél fűtés üzemben, a levegőáramlás nagyon lassú lehet, esetenként le is állhat. Ez többek között abból is adódhat, hogy a szoba hőmérséklete eléri a termosztáton beállított értéket, ekkor a kültéri egység leáll, a beltéri egység pedig alacsony fordulatra kapcsol, vagyis az alacsony fordulaton működő vagy álló gép sem minden esetben jelent meghibásodást. Fűtés közben a készülék normál esetben 40-50 percenként bekapcsolja az automatikus leolvasztást, ez idő alatt a berendezés leáll. Az automatikus leolvasztás működését egyes gépeken egy kis led világítása jelzi. A ventilátor akkor is működhet nagyon alacsony fordulaton, ha a készülék szárító üzemmódban van.

A fent leírtak általános esetekre vonatkoznak, de előfordulhatnak eltérések, esetleg egyéb jelenségek, a különböző márkájú berendezések között. Ezért elsősorban a kezelési utasításokban foglalt üzemeltetési útmutatók az irányadóak.