Az Inverter

 
Napjaink egyik fontos törekvése a környezetbarát technológiák bevezetése mellett az
energiatakarékossági szempontok figyelembevétele.
Kiindulva abból, hogy nagyobb teljesítményű hűtésre csak akkor van szükség, amikor nagy a differencia az elérni kívánt és a tényleges szobahőmérséklet között, kézenfekvő, hogy a berendezés kompresszorának csak ebben az esetben kell nagy szállítási teljesítménnyel dolgoznia. Majd ahogy a hőmérsékletek közelednek egymáshoz, a klímaberendezés is kisebb teljesítményre kapcsolhat.
 
 Hagyományos klímaberendezéseknél ez a szabályozás úgy történik, hogy a berendezés kompresszorát az automatika kapcsolgatja, váltogatva a ki- és bekapcsolt állapotokat.
Az „inverteres” berendezéseknél egy elektronikus szabályzás a kültér- és beltér
hőmérsékletétől függően változtatja a kompresszort hajtó villamos motor fordulatszámát ezáltal a kompresszor mindig a kívánt hűtési teljesítménynek megfelelő szállítási teljesítménnyel üzemel.
Az inverter áramkör a működtető váltóáramot alakítja át és az átalakítás alatt az érzékelt hűtési szükségletnek megfelelően megváltozik a kimenő feszültség és frekvencia, s ezzel a villamos motor fordulatszáma.
Amikor nagy a hőmérséklet különbség, akkor a kompresszor nagy teljesítménnyel üzemel, amíg el nem érjük a beállított hőmérsékletet, majd az automatika fokozatosan kisebb fordulatszámra szabályoz a kívánt kondíció fenntartása érdekében.
Ennek a fajta szabályzásnak nagyon fontos előnye, hogy „induláskor” nagy teljesítményen üzemel, s így gyorsabban éri el a beállított értéket. Mérések szerint a hagyományos készülékeknél 15%-al gyorsabb a lehűtés sebessége.
Emellett kézenfekvő, hogy a szállítási teljesítmény szabályozása folytán egyszerűen szűkebb tartományba szorítható a klimatizált helyiség hőmérséklete is, mint a ki/bekapcsolásos eljárással. Míg ez a tartomány a hőmérséklet érzékelés módjának megváltoztatása nélkül teljes fordulatszámon való üzemeléskor 2,5 C körüli érték, ugyanakkor alacsony fordulaton egy 0,5 C-os sávon belülre szorítható.
Összességében a terheléstől függő szabályozás eredményeként több mint 40% elektromos-energia megtakarítás érhető el azonos hűtési teljesítmény mellet és természetesen ennek is köszönhetően a készülék zajszintje is jóval alacsonyabb.
Mi is az az „inverter”? Lehet, hogy az itt leírtakból nem tudtuk meg a választ erre a kérdésre, de valójában érdekli-e a klímaberendezés használóját a válasz?

Nem hiszem. Viszont érdekli, hogy kevesebb lesz tőle az üzemeltetési költség és alacsonyabb lesz a környezeti zajszint a jobb hatásfok folytán. Emellett az sem elhanyagolandó eredmény, hogy a jobb hatékonyság folytán kevésbé szennyezzük a környezetünket, hiszen a technológia alkalmazása révén csökken a CO2 kibocsájtás.